Peerke Kortekaas wins Open Dutch Championship Solo Class 2008

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Op 19, 20 en 21 september werd er door 47 deelnemers, waaronder 12 Britten, op de Westeinder plassen gestreden om de titel Open Nederlands Kampioen Soloklasse 2008. De organisatie was in handen van de stichting Westeinder Zeil Wedstrijden en de gastvrijheid werd verleend door de WV Aalsmeer. Gelijktijdig streden een 7-tal Wayfarers om hun Klassen kampioenschap.

Het was schitterend weer, maar de lichte en draaiende wind maakte het niet makkelijk voor deelnemers en wedstrijdcommittee. Uiteindelijk konden 9 van de 10 geplande wedstrijden gevaren worden dus alle 47 deelnemers hebben voldoende kans gehad de titel naar zich toe te trekken.

De serie opende met een overwinning voor Peter van Santen (560) waarna Peerke Kortekaas (546) de tweede wedstrijd op zijn naam kon schrijven. De derde overwinning was voor Armand de la Rie (537). Drie verschillende winnaars op de eerste dag, het beloofde spannend te worden.

Op de tweede dag moest er door uitblijven van de wind tot na de uitstekend verzorgde lunch gewacht worden om het water op te gaan. Eindelijk kon verdedigend kampioen Andy Davis (4857) de eerste Britse overwinning laten noteren, waarna de Schot Robby Wilson (4766), Nederlands Kampioen Soloklasse 2006, liet zien dat hij ondanks een DNF en een OCS nog steeds van plan was zich in de strijd te mengen. Door een tweede plaats van Andy Davis en een vijfde voor Peerke Kortekaas leek die strijd zich echter op hen te gaan toespitsen, Zeker nadat Peerke in de race 6 als eerste over de finishlijn ging. De 7e en laatste wedstrijd van dag 2 werd gewonnen door regerend Schots Kampioen Geoff Henstridge (4731) waarbij Armand de la Rie door een 3e plek de aansluiting met de top weer terug had. Na 7 wedstrijden en 1 aftrek stonden Peerke en Andy nu gelijk met 24 punten, en Armand daar vlak achter met 28 punten.

Ook op zondag, de laatste dag van het kampioenschap, schitterend weer. Hoewel de wind pas verwacht werd op te komen na het middaguur besloot het committee toch de deelnemers volgens het originele schema om 10 uur het water op te sturen. Na een paar uur wachten kon dan eindelijk race 8 van start. Hier ging de Bob Tailor (4907) als eerste over de finish, maar nadat er nog een aantal Solo’s gefinished waren besloot het committee de wedstrijd af te breken omdat de wind dermate gedraaid was dat de overblijvende deelnemers het laatste rak konden bezeilen. Na de herstart kon Peter van Santen zijn tweede overwinning bijschrijven en maakte Peerke het zichzelf met een 10e plek niet makkelijk, zeker omdat Andy een 4 en Armand een 7 lieten noteren. Er was binnen het schema nog een kwartier over om de laatste wedstrijd te starten en het committee besloot de i-vlag te hijsen. Desondanks bleken Armand en Andy hun eerste en tweede plek voor die wedstrijd vergooid te hebben met OCS, waardoor Peerke zijn 3 race overwinning kon behalenn en daarmee de titel Open Nederlands Kampioen Soloklasse 2008.

Uitslag:

[eventresult=71]