Sails & Music

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Giesbeek zeilweekend 28 en 29 mei 2016

Als de voorzitter jou als nieuweling vraagt om een stukje over het afgelopen Giesbeek zeilweekend te schrijven, kan je natuurlijk geen nee zeggen. Vooral niet als op mijn enige eis de laatst overgebleven bitterbal te mogen nuttigen direct ingegaan werd. Onderstaande is dus vanuit het oogpunt van een beginnende wedstrijdzeiler.

Zaterdagochtend om 9:00 uur startte ik de diesel en trok ik de Solo naar Giesbeek. Daar kwam ik zo rond 10:40 aan. Even een rondje langs de al aanwezigen, bakkie koffie doen en dan natuurlijk de boot optuigen. Inmiddels was het al schitterend weer, met niet al te veel wind. Ik had er zin aan. Maar ondanks al mijn recente aanpassingen aan de boot, zoals het meer achterover zetten van de mast, een nieuw zeil (wat dit weekend wel heel bleef), 2 kilo afvallen en nog wat andere dingen, besloot ik om niet vooraan mee te gaan varen. Ik had nm. ook de action camera mee, er moesten wat leuke plaatjes gemaakt worden. En dat kan nu eenmaal het beste achterin het veld.

De eerste start heb ik me goed aan het plan gehouden. Als laatste er over de startlijn, om die mooie plaatjes te kunnen maken. Zoals jullie zien is dat gelukt. Toch laat de Millennium Falcon zich niet altijd temmen en werden er toch wat anderen voorbijgevaren.  De tweede start liet ik het plan even los. Ik zat goed bij de startlijn en finishte als 11e. Ik had immers nog een 3e race voor het beeld-materiaal. Ook dat lukte erg goed. Laatste plek, waarmee ik gelijk mijn aftrek te pakken had.

Zoals in het verslag over de kleine Sneekweek al werd aangegeven, is van achteruit lastig te zien hoe de strijd voorin het veld gaat. Uit de einduitslag was in ieder geval prima op te maken dat vooral de 2e t/m de 6e plaats qua punten erg dicht bij elkaar lagen. Dat moeten mooie gevechten zijn geweest. Maar gelukkig zijn er ook wedstrijdjes in wedstrijden, wat het zeilen dan ook zo leuk maakt. Toch proberen die Solist voor je nog te pakken. Dat lukte soms, maar soms ook niet. Als je dan ook in de buurt van zo’n harde Bergner Solo weet te blijven, weet je dat het zo slecht nog niet gaat.

De tweede dag begon met wat meer wind. Zo af en toe kon iedereen zelfs lekker in plané. Ook nu weer leuke wedstrijden, met voor mijn gevoel wat minder grote windschiftingen dan zaterdag.

Wat mij ook opviel was dat er de meeste boten veel dichter bij elkaar bleven. En er gebeurde van alles. Hedsers zijstag kwam los, maar omdat hij reserve-onderdelen bij zich had wist hij dat snel te herstellen. De laatste race viel Tom overboord, omdat de bevestiging van zijn voetbanden uit de boot brak. Omdat ik redelijk in de buurt was zag ik goed hoe hij als een acrobaat aan de zijkant hing en bijna nog aan boord én overeind wist te blijven. Dat lukte helaas uiteindelijk niet. Jammer genoeg heb ik daar net géén beelden van…

Al met al vond ik het een zeer geslaagd weekend. Mooi weer, goed georganiseerd, leuke wedstrijden en erg gezellig. Ook nu weer de nodige dingen geleerd, maar dat houdt als het goed is nooit op. Marc, nog bedankt voor de gastvrijheid bij je thuis. Peerke, jij bedankt voor je aardigheidje. Heb ik thuis natuurlijk wel even gebruik van gemaakt.

 

Oh ja, volgende keer laat ik de camera thuis en doe ik weer gewoon mee. Jullie zijn gewaarschuwd….

Henk Scholte

[eventresult=290]