Twee KerstSolo’s in de Giesbeekse Kribbe door John Wilson

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

In de havenloods van WSV Giesbeek vond er op zaterdagmiddag 20 december door
Jan Arends een presentatie van twee nieuwe Solo’s plaats. Een memorabele gebeurtenis waar reporter John Wilson verslag van doet.

Dat er twee Solo’s tegelijk in de showroom staan te blinken is een overweldigende ervaring voor de echte wedstrijdzeiler. Bij het zien van al dit nieuwe materiaal wil je meteen de schaatsen aan de wilgen hangen en niet het ijs, maar het water op. Het is de bouwer Jan Arends weer gelukt een prachtige houten Solo te maken. Zijn tweede houten Solo die met alle snufjes voorzien, een veelbelovende start gaat maken. Het is in vorm en snit een droomboot, zoals we die in Engeland zelden zien varen. Er ligt vakmanschap aan ten grondslag, ervaring met het nukkige geraamte van de boot en tot slot de in het oogspringende verfijnde afwerking die je eerder bij een violenbouwer zou veronderstellen. Let daarbij op de helmstok, het roerblad en de slimme truc om de overloopklemmen los en vast te maken tijdens het zeilen. Dit systeem verdient een Europees patent en zal door andere Solozeilers graag worden overgenomen. Een derde Solo is al in de computer getekend en gaat in het voorjaar afgebouwd worden.

Naast zijn sanguine houten broertje stond de uit Engeland ingevoerde Boon Solo die, Home Sweet Home, zich thuisvoelt in deze enthousiaste zeilersgroep. Met precisie is de boot afgewerkt en zijn bijvoorbeeld alle scherpe randjes na het verlaten van de gietmal weggemasseerd. De boot oogt in zijn opgetuigde staat als een doordachte race-machine. Met het Harkenbootbeslag en het groot aantal trimtoepassingen, zie je de jongste generatie Solo’s het wedstrijdveld betreden. Deze Boon is als een lichtgewicht Judoka die in één worp een reus op de mat krijgt. Het is kortom een rationele geest die een zeiler grote kansen in de wedstrijd zal bieden.
Uit Holland zijn het Ton van Eck en Peter van Santen geweest die met argusogen de jongste generatie Solo’s kwamen bekijken. Er was een goede opkomst van zeilers die zich vergaapten aan het wonder twee kerstSolo’s in één kribbe te zien. Met dank aan Anja Koldewijn en Jan Arends voor deze exclusieve promotie. Voor meer informatie is de Solowebsite het aanbevolen trefpunt. Wat een verrassing tenslotte dat er op Giesbeek een flink aantal Solozeilers doortraint in het winterseizoen. Dikwijls kan je hen op zondag zien varen met het beste materiaal. Ervaring in techniek en tactiek bereiken en dan nog met nieuwe boten: dat zijn de wijzen uit het Oosten die de ster boven de kerststal zien hangen.een algemene indruk van de meetingde bouwer Jan Arends in de Giesbeekse loods