Aankomend weekend staat de voorlaatste wedstrijd voor de Jaarprijs op het programma. En het is ongekend spannend. Na bijna het hele seizoen de ranglijst aangevoerd te hebben heeft Michiel de Boer na de Houtskool zijn koppositie moeten af geven aan Roel den Herder. Beide hebben zich ingeschreven voor de Stamppot wedstrijd op Giesbeek dus de spaanders zullen er af vliegen.

Naast Roel en Michiel zijn er natuurlijk meer favorieten voor de eindoverwinning van de Stamppot wedstrijd. Anton Kok, de lokale held van Giesbeek, heeft nog bijna nooit een wedstrijd verloren op Giesbeek. Maar dit jaar hebben we Anton nog niet veel op het water gezien dus of hij zijn status waar kan maken is afwachten. Jan Arends, in Giesbeek ook wel “Mister Solo” genoemd, is gebrand op een goed resultaat. Onlangs is hij nog uitgeroepen tot de winnaar van de Woensdag Avond Competitie, een lokaal evenement, dus dat schept verwachtingen. Dat de dames in de Solo ook goed meedoen blijkt uit de resultaten van Saskia Arnold. Deze voormalige wereldkampioene, in de Vauriën klasse, weet als geen ander hoe je omgaat met winddraingen. Iets waar op de Rhederlaagplas geen gebrek aan is. In het rijtje van kanshebbers mag Hans Duetz zeker niet ontbreken. Hans liet tijdens de ONK zien dat hij ondanks zijn lange lijf zich toch prima thuis voelt in de Solo. Tijdens de NationsCup in Carnac eerder dit jaar was hij nog de beste Nederlander.

Kortom een hele lijst met kanshebbers. Maar als zo vaak bij onze klasse kan de winnaar ook gewoon uit een heel andere hoek komen. Een bewijs dat de klasse steeds competitiever aan het worden is. Een mooie ontwikkeling die wedstrijden varen in de Solo steeds aantrekkelijker maken.

Leuke bijkomstigheid is dat we dit weekend ook één Solo zeiler verwelkomen uit de nieuwe regio Harderwijk. Vier voormalige Finn zeilers zijn daar overgestapt naar de Solo. Een mooie ontwikkeling die ten goede gaat komen aan de Soloklasse in het algemeen. Men is daar van plan om de hele winter op de zondag te gaan trainen om in 2020 goed voorbereid aan het seizoen te beginnen. Wil je een keer daar mee trainen dan ben je welkom. Voor meer info hierover kun je contact opnemen met Harold Lensing (haroldlensing@upcmail.nl).

De windvoorspelling is 5-12Kts voor de zaterdag en 10-28Kts voor de zondag. Draaien van ZW naar W en weer terug naar Z. Echte Giesbeekse omstandigheden dus. Het inschrijvers aantal staat nu op 25, een lekker groot veld dus. Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om er weer een fantastisch evenement van te maken.

Michiel de Boer

Saskia Arnold

Anton Kok

Hans Duetz