Aanstaande vrijdag start het Open Nederlands Kampioenschap van onze klasse. Nu al een historisch kampioenschap, want voor het eerst in een hele lange tijd moeten we het zonder buitenlandse gasten doen. Covid-19 heeft zijn impact, ook bij de Soloklasse. Eigenlijk kunnen we zeggen dat we met het ONK het seizoen openen. Weliswaar zijn er al wat schermutselingen geweest op Harderwijk, Sneek en Giesbeek maar van een echt evenement is eigenlijk geen sprake geweest. Nee, tijdens het ONK komen voor het eerst dit jaar alle actieve Solo zeilers(sters) weer bij elkaar sinds het Winterkampioenschap vorig jaar.

Was het andere jaren zo dat je vooraf wel kon spreken van een paar “gedoodverfde” favorieten, ik zou er dit jaar geen durven opnoemen. Wel is bekend dat er in de regio’s hard is getraind om in goede vorm op het ONK te verschijnen. Tijdens wedstrijden op Sneek, Giesbeek en Harderwijk bleek dat Ted Bakker, Paul Dijkstra, Gilles de Combe, Arnold Jippes, Roel den Herder en Peerke Kortekaas in goede vorm zijn. Maar we kunnen dit jaar maar liefst 21 nieuwelingen verwelkomen op het ONK. Naar wat er in de “wandelgangen” gefluisterd wordt, zitten daar ook hele goede zeilers tussen die hun sporen hebben verdiend in andere klasses.  We zijn ook heel blij dat de jeugd in opkomst is. Heeft Ted Bakker al laten zien dat hij in vorm is, toch zal hij zware competitie hebben van onder meer Xander Zonneveld (inderdaad zoon van) en Maurice Bakker (inderdaad broer van). Tevens horen we geluiden uit Sneek dat daar ook een jonge gast van zich heeft laten horen. Gaan de jonkies nu eindelijk de “oude garde” van hun troon stoten? We gaan het over ruim een week zien.

WV Randmeer is werkelijk een prachtige locatie om juist nu het ONK te houden. De organisatie zal er ook alles aan doen om zich aan de Covid-19 regels te houden en vraagt alle deelnemers om hierop te letten. De plek ligt lekker centraal in Nederland waardoor bijna iedereen ’s avond gewoon naar huis kan. Dus wat dat betreft een geluk bij een ongeluk. Ikzelf heb al diverse malen getraind op het water van het ONK en dat is mij zeer goed bevallen. De organisatie van de onderlinge wedstrijdjes ligt op een hoog niveau wat mij alle vertrouwen geeft in een goede en vooral sportieve afloop van het evenement. Ondanks dat Harderwijk een hele nieuwe regio voor ons is, zijn ze daar wat enthousiasme voor de Solo betreft  al niet meer te stuiten en is de verwachting dat we er tegen het einde van het jaar 20 Solo’s hebben liggen. Ruimte is er meer dan genoeg en je rijdt je boot zo met je trolly het water in.

Voor de zaterdag hebben we een sloep geregeld als “media” boot. Deze is echter zo groot dat er best nog mensen mee het water op kunnen om de wedstrijden van dicht bij te volgen. Norbert Zonneveld en Roel Bakker zullen deze ‘Magic Marine persboot’ bemannen. Beiden zijn helaas geblesseerd en kunnen niet meedoen aan het ONK. Natuurlijk zijn ze er ook om de jeugd van goede adviezen te voorzien.

Nieuw dit jaar is de “Gouden Solo” vlag. Deze prestigieuze prijs zal uitgereikt worden aan de regiovertegenwoordiger van de regio die de meeste deelnemers naar het ONK heeft weten te krijgen. De stand is nu verschrikkelijk spannend, Giesbeek ligt weliswaar op kop maar wordt op de voet gevolgd door Sneek, Braassem en Loosdrecht. Wellicht dat deze prijs nog een extra stimulans gaat worden om mensen over de streep te trekken om deel te nemen. De teller staat nu op 55 deelnemers en de verwachting is zeker dat we de 60 gaan halen.

Het gaat een prachtig ONK worden waarbij we helaas het “social” programma hebben moeten laten vervallen, maar hierover meer in de briefing die binnenkort rondgestuurd gaat worden.

Marc Dieben