The Nationals, Hayling Island 2023,

Bij aankomst bij de Hayling Island Sailing Club was het direct gezellig en dronken we eerst een biertje. Het was een prachtige locatie met een volledig uitgeruste zeilclub. Samen met 11 Nederlanders zijn we afgereisd naar Hayling Island voor het Engelse Soloklasse kampioenschap. Het was een fantastische ervaring! De reis was prima te doen in één dag als je vroeg vertrok, haha.

Na het meten van de masten op gewicht en het controleren van de gieken op de juiste afstand van de zwarte band, werden de boten klaargemaakt. Op zondag begon het gelijk met een flinke 5 à 6 Bft wind. De stoere zeilers gingen het water op en hadden een geweldige dag. Ikzelf en een aantal anderen hebben eerst even de kat uit de boom gekeken, maar zijn een dag later ook het ruime sop gaan verkennen.Het zeilwater was prachtig, helder, met stroming en golven. We hebben werkelijk alle weertypes gehad en enorm genoten.

Naast de foto’s op Facebook staan er op de volgende link nog meer prachtige beelden: https://haylingisc.smugmug.com/Championships/2023/Solo-Open-National-Championship

Onze Engelse vrienden hadden alles perfect geregeld, elke avond was er wat te beleven en we kwamen werkelijk niets tekort. Ook binnen ons Nederlandse team was de sfeer geweldig. Je merkte dat we als Nederlandse Soloklasse een hechte groep vormden. Na elke dag deelden we onze ervaringen en gaven we tips voor de komende dagen.

Hans Duetz (Ned 637) was onze meest ervaren man op zee, en dat was te zien in de uitslagen. Hij stond (nog) niet helemaal in de top 10, maar presteerde stabiel in de 2e groep. Onze Nederlandse topper was Ted Bakker (NED 649). Ted begon goed en behaalde op de tweede dag al een derde plaats en op de laatste dag zelfs een eerste plek in race 10! (Dat is echt lang geleden dat een Nederlandse zeiler dat presteerde.) Geweldig gedaan, Ted! Het was een prachtig moment en je werd beloond met een mooie wisselbeker en sterretjes! We zijn trots op je!

Trouwens, ik kreeg de hele week al complimenten over hoe Ted (the young Dutch) vooral voor- en ruimewindse koersen met zijn prachtige techniek door de golven schoot en de een na de ander inhaalde. Misschien moet Ted eens een clinic organiseren?

Voor degenen die twijfelen om naar dit soort evenementen te gaan, zou ik zeggen: GEWOON DOEN. Het is een geweldige ervaring en vooral enorm genieten! Volgend jaar varen we bij Brightling Sea. half uurtje vanaf de ferry en zwaaien naar het thuisland! Hieronder is de link naar de einduitslag: http://www.hisc.co.uk/media/16828/solo-nats-2023.html

Groetjes, Roel den Herder (Ned 668)

p.s. De 11 Dutchies hebben een mooi aantal uren in de benen met het oog op:

SCHRIJF JE IN!